Energie besparen

Tips om energie te besparen

Besparen op de energierekening willen we allemaal. Voor iedereen is de rekening even schrikken. Maar inleveren op luxe en comfort wil niemand. Toch is besparen nog altijd mogelijk zonder iets van luxe en comfort in te leveren, en dan vooral met  het wassen en drogen van kleding.

Wasmachine en droger

Wat vaak vergeten wordt, is dat een wasmachine drie machines in één is. Een wasmachine heeft een verwarming om het water op te warmen, een motor om de trommel rond te laten draaien, en een pomp om het water af te pompen. Bij dat kleine wasje waarbij de trommel niet helemaal vol is gebruikt u in feite drie machines en dit waarschijnlijk onnodig vaak. Beter is het om was op te sparen totdat u wel een volle trommel heeft. Gebruik dan een kort wasprogramma op dertig graden. En dan nog een tip, vaak heeft een wasmachine een bespaarknop, gebruik deze zoveel mogelijk. Mocht de kleding echt vuil zijn en vlekken hebben, gebruik dan liever geen uitgebreid wasprogramma om het schoon te krijgen; zet de kleding voor het wassen in een emmer water en laat het inweken. Vaak wordt daarna de kleding weer schoon met een energiezuinig programma. Gebruik de droger zo min mogelijk; hang uw kleding uit en laat het in de lucht drogen. En mocht u toch de droger gebruiken, doe er dan een droge handdoek mee in de trommel; de was is dan een stuk sneller droog.

Lagere rekening

Naast bezuinigen op verbruik van energie is de energierekening ook gemakkelijk te verlagen door over te stappen op een andere energieleverancier en dat gaat nu makkelijker dan ooit. Het is de moeite waard om dit elk jaar weer te doen. Zo houd je gemakkelijk wat geld over. Vergelijk energie vaak om geld te besparen, en gebruik daarnaast ook nog eens de tips om jouw energierekening zo laag mogelijk te houden.