Roken

Roken en je gezondheid

Ondanks dat iedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid, rookt in 2017 nog steeds een kwart van de Nederlanders dagelijks een sigaret. Het aantal rokers mindert jaarlijks met zo’n 1%, toch sterven er jaarlijks ook nog zo’n 5,6 miljoen mensen aan de gevolgen van het roken. Waarom is roken nou zo slecht voor je gezondheid en hoe kun je hier het beste mee stoppen?

Waarom roken zo slecht voor je is

Sigaren en sigaretten bevatten verschillende schadelijke stoffen zoals teer, nicotine en koolmonoxide. Teer is een kleverige stof die kankerverwekkende stoffen bevat en ervoor zorgt dat de ademhaling functies achteruit gaan. Nicotine heeft een verslavende werking en koolmonoxide zorgt ervoor dat de rode bloedcellen minder zuurstof kunnen opnemen en vervoeren door het lichaam. Deze stoffen vergroten de kans op vele bekende aandoeningen zoals long- of keelkanker, hart- en vaatziekten en COPD. 

Naast dat roken slecht is voor de roker zelf. Is het roken van een sigaar of sigaret ook schadelijk voor de omgeving. Ongemerkt ademen mensen in je omgeving toch tabaksrook in. Ook als je zwanger bent moet je extra opletten met roken en rokers in je omgeving. Een ongeboren kind rookt indirect met je mee. Dit kan leiden tot vroeggeboorte of een spontane abortus.  

Stoppen met roken

Stoppen met roken is ontzettend lastig maar zeker de moeite waard! Het wordt aangeraden om in één keer te stoppen, omdat je dan minder snel in de verleiding komt om weer een sigaret op te steken. Vooral de eerste paar weken zijn erg lastig. Je lichaam moet eraan wennen dat het geen nicotine meer binnenkrijgt. Dit kan zorgen voor een aantal nare ontwenningsverschijnselen zoals een slecht humeur, koude rillingen en meer eetlust. 

Om de ontwenningsverschijnselen te beperken is het mogelijk om het tekort aan nicotine aan te vullen met nicotinevervangende middelen zoals nicotine kauwgom of -pleisters. Zo kun je langzaam wennen aan een leven zonder het opsteken van een sigaret. Daarnaast kun je kijken of je behoefte hebt aan ondersteuning zoals een online zelfhulpprogramma, persoonlijke begeleiding of een groepscursus. Zij kunnen je net dat steuntje in de rug geven die je af en toe nodig hebt. 

De E-sigaret

De e-sigaret is een goed alternatief voor rokers. Bij de elektrische sigaret inhaleer je in plaats van tabak, damp van de verwarmde vloeistof(e-liquid) die in het apparaat zit. Deze damp is niet schadelijk voor jou en je omgeving. De e-liquid is te verkrijgen in verschillende smaken en uiteenlopende nicotine sterktes waardoor de e-sigaret geschikt is voor zowel zware rokers als minder zware rokers. Door het gebruik van de E-sigaret heb je toch het idee dat je rookt, zonder dat dit schadelijk is voor je gezondheid.