Biologisch eten

Biologisch eten, heeft het nut?

Biologisch eten, is het echt zo duurzaam als we denken? Langzaam wordt de markt voor biologisch eten steeds groter, maar waarom eigenlijk? Wat weet jij precies over biologisch eten? In dit artikel geven we onze mening over biologische eten, de voordelen en kijken we hoe duurzaam het echt is. 

Biologisch eten is gezond

Biologisch eten is gezond, daar kunnen we het alleen maar over eens zijn. Doordat er geen chemicaliën, groeihormonen en medicijnen voor de dieren in je eten komen. Door biologisch te eten leef je dus een gezondere levensstijl. Wetenschappers zijn het er nog steeds niet over eens welke gezondheidsgevolgen de gebruikte middelen door boeren op ons lichaam hebben. Zolang er onzekerheid over blijft bestaan is het beter om voor biologisch eten te kiezen, aangezien je hiermee de zekerheid hebt dat het niet schadelijk is voor je lichaam. Het nadeel van biologisch eten is dat het behoorlijk aan de prijs is, waardoor niet iedereen het kan veroorloven. In dit geval raden we jou aan om in ieder geval eens in week een keer biologisch te eten. Kleine stappen kunnen een groot verschil maken. Ook biologisch eten online kopen kan voordelig zijn. 

Is het echt zo duurzaam?

Nee, biologisch eten is lang niet zo duurzaam als dat je zou denken. Het probleem is dat we steeds meer mensen krijgen op onze planeet. De vraag is dus niet alleen hoe we meer eten kunnen produceren, maar ook hoe we dit op een duurzamere manier kunnen doen. Het probleem van biologisch eten is dat je meer landoppervlakte nodig hebt om eten te produceren. Het duurt langer om vee te slachten en om te oogsten, omdat groeihormonen en kunstmatige fertilizers niet toegestaan zijn. Daarbij krijgt het vee alle ruimte om rond te lopen, waardoor ze meer ruimte in beslag nemen. Wil je echt een verschil maken dan is het beter om geen dierlijke producten te consumeren. Het kost ontzettend veel land en water om een kilo vlees te produceren. Als iedereen in deze wereld stop met vlees eten, zijn we de komende jaren verzekerd van voldoende eten.

Waarom verkopen we dan biologisch eten?

Het label biologisch is vooral marketing. Het is een nieuwe markt, mensen worden meer bewust van wat ze eten en dus is het label bedacht. Natuurlijk zitten hier veel goede dingen aan, zo hebben dieren meer ruimte om rond te lopen, krijgen ze natuurlijk eten wat ze altijd al gegeven hebben en krijg jij als consument geen giftige stoffen binnen.