Wat is een lekkende vulling

Wat is een lekkende vulling

Van een lekkende vulling is er sprake als een vulling niet meer volledig afsluit. Doordat een vulling openstaat, ontstaat er tandbederf onder de vulling. Wordt dit tandbederf niet tijdig aangepakt door een tandarts, dan ontwikkelt deze zich tot een ontsteking van het tandweefsel. Een ontstoken tandweefsel kan dan alleen door een wortelkanaalbehandeling worden aangepakt. Heb je erge pijn, dan kan de tandarts een endostart voor je doen. Een endostart is een spoedbehandeling, waarbij hij het grootste deel van het kanalenstelsel reinigt. Hij plaatst vervolgens een tijdelijke vulling, die ervoor zorgt dat de tand of kies weer is afgesloten. Met de endostart behandeling stopt de pijn wel, maar de infectie is hiermee niet volledig verholpen.

Soorten complicaties lekkende vullingen

Tandbederf ontwikkelt zich sneller bij lekkende vullingen. Door deze lekkages in feite ontstaan gaten door afbrokkelende vulling. Hierdoor kun je reuze pijn ervaren in de mond. De pijn is in het begin vaak mild en van korte duur, maar kan in verder gevorderd stadium van de zenuwontsteking zeer heftig zijn en lang aanhouden.

Aanpak van lekkende vulling

De tandarts en mondhygiënist kan een lekkende vulling aanpakken door het ontstane gat goed schoon te maken of de restauratie te verwijderen, zodat er alleen een gezonde tand overblijft. Vervolgens zal de tandarts deze tand opnieuw vullen of indien mogelijk, restaureren met een inlay of kroon. De tandarts kan ook op verzoek de oude amalgaam- en composiet vullingen vervangen.

Minder gezond

Wetenschappelijk is bewezen dat het composiet bij de vulling schadelijk is voor de gezondheid. De composietvullingen kunnen de giftige stof, bisfenol-A, vrij laten in het lichaam. De amalgaamvulling heeft een kwikgehalte en laat continu deeltjes los. Dagelijks een kleine concentratie kwik in je lichaam, veroorzaakt gezondheidsproblemen. De concentratie van kwik in amalgaam is zeer laag, maar blijft gevaarlijk als het losraakt in de mond. Kwik in het lichaam kan leiden tot de dood. Inademen leidt tot hoofdpijn, rillingen, hoesten, en kortademigheid. In het lichaam maakt het dat je een metaalsmaak krijgt met maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken en diarree. Ook kun je veel speeksel in de mond krijgen en een gevoel van (spier-)zwakte.

Vind meer interessante informatie over het gebit op https://tandartskeizerkarelpark.nl/blog/