Jouw lichaam ontgiftigen

Jouw lichaam ontgiftigen? Lees dan deze tips!

Ontgiftigen, of detox is een alternatieve geneeswijze waar je tegenwoordig steeds meer over hoort. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs voor de werking van ontgiftigen is hebben veel mensen er toch voordeel aan. Mocht ook jij een detox overwegen hebben wij een aantal tips voor je.

Drink meer water

Water is zo’n beetje het schoonste drankje dat er is: het is water, meer niet. En het Nederlandse kraanwater bevindt zich onder de schoonste soorten kraanwater ter wereld: ons kraanwater wordt namelijk gefilterd en zonder enige toevoegingen door de leidingen gepompt. Geen chloorresten of fluoride dus. Dat maakt water drinken ook de goedkoopste vorm van detox. Vervang je koffie of frisdrank door water, en je blijft niet alleen vrij van eventuele gifstoffen, maar je bespaart ook nog eens het geld dat je aan koffie of frisdrank uit zou hebben gegeven. Waar de meeste detoxkuren geld kosten is het toch wel fijn om te weten dat er tenminste één is die juist geld bespaart.

Ga meer sporten

Een andere makkelijke vorm van detox die je kan gebruiken is meer gaan sporten. Je vraagt je misschien af waarom sporten een goede vorm van detox is. Nou, het is vrij simpel: allereerst hopen veel gifstoffen zich volgens de voorstanders van ontgiftigen op in vetweefsel. En laat dat nou net het weefsel zijn dat je lichaam verbrandt tijdens het sporten, zo verdwijnen ook die gifstoffen uit je lichaam. Ook zorgt sporten ervoor dat je meer gaat zweten. Ook zweten kan helpen bij het ontgiftigen van je lichaam. Zweet neemt op zijn weg naar buiten namelijk een hoop gifstoffen mee, waardoor je op die manier van de gifstoffen afkomt.

Blijf ver, maar dan ook echt ver, weg van darmspoelingen!

Darmspoeling is een wat extremere vorm van detox die in de afgelopen jaren een kleine opmars heeft gemaakt. De behandeling is gebaseerd op het idee dat oude gifstoffen zich op de darmwand opstapelen, en dat je die alleen weg kan krijgen door ze weg te spoelen. Maar dit is niet waar. Hoewel gifstoffen inderdaad door je darmen gaan, het is immers de weg naar buiten, is het niet zo dat er decennia oud materiaal op de darmwand aangekoekt zit. Je darmen houden zichzelf schoon, en terwijl je een normale detox uitvoert verdwijnen de oude gifstoffen vanzelf. Een darmspoeling spoelt namelijk ook de goede bacteriën weg, en resulteert soms zelf in een darmwandperforatie. Er is dus absoluut geen sprake van “baat het niet dan schaadt het niet”.