5 tips voor het ontwikkelen van een gezondere levensstijl

5 tips voor het ontwikkelen van een gezondere levensstijl

De keuzes die je maakt op allerlei gebieden beïnvloeden zowel direct als indirect je levensstijl. Hoe bewuster je hiervan bent, hoe eerder je zult begrijpen dat bepaalde veranderingen ervoor zullen zorgen dat je gezonder en beter leeft. Maar hoe ziet dit er dan precies uit, en waar dien je rekening mee te houden? In dit artikel lees je vijf tips voor het ontwikkelen van een gezondere levensstijl!

1. Slaap voldoende

Nog altijd wordt een goede nachtrust door velen ondergewaardeerd, en dat is zonde. Voldoende slaap heeft allerlei belangrijke voordelen voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Denk hierbij onder andere aan herstel van je lichaam, maar ook je mentale gezondheid (voldoende slaap zorgt o.a. voor minder stress), en je cognitieve functie (o.a. aandacht, geheugen, en creativiteit). 

Voor volwassen wordt over het algemeen 7 tot 9 uur slaap aanbevolen. Een aantal tips die je kunt inzetten om beter te slapen zijn het creëren van een slaapschema (zelfde en consistente slaaptijden), een betere en rustigere slaapomgeving, het beperken van gebruik van middelen zoals cafeïne, en bepaalde ontspanningstechnieken inzetten.

2. Regelmatige beweging

Beweging speelt een belangrijke rol wanneer het op je gezondheid aankomt. Je gaat er fysiek natuurlijk op vooruit, bijvoorbeeld door versterking van spieren, en een betere mobiliteit. Verder zijn mensen die regelmatig sporten fitter en is de kans op overgewicht kleiner.

Regelmatig bewegen kent verder vele andere voordelen, zoals een betere hartgezondheid, stressvermindering, en een beter energieniveau. 

3. Gevarieerd eten

Hetgene wat je consumeert heeft een groot verband met hoe je eruitziet, hoe je je voelt, en hoe gezond je fysiek en mentaal bent. Aanpassingen in voeding kunnen zeker voor een betere levensstijl zorgen. Gevarieerd eten is hierbij een belangrijke tip. Zorg er voor dat je consistent gezonde voedingsmiddelen zoals groente en fruit binnenkrijgt, maar daarnaast ook voldoende eiwitten, koolhydraten en (gezonde) vetten.

4. Bewuste keuzes voor voeding 

Naast gevarieerd eten is het ook van belang dat je goed let op wat je binnenkrijgt. Neem bijvoorbeeld het consumeren van vlees. Het aanbod hiervan is ruim, en er bestaan dan ook degelijk verschillen. Zo is grasgevoerd vlees bijvoorbeeld een gezondere en bewustere keuze dan standaard vlees uit de supermarkt, omdat het geen antibiotica bevat en dieren beter hebben geleefd. Je kunt grasgevoerd vlees online bestellen, of lokaal aanschaffen (online is het aanbod vaak wel breder).

Het creëren van een voedingsschema zal helpen met zowel gevarieerd eten als het bewust kiezen van de voedingsstoffen die je binnenkrijgt.

5. Activiteiten en contact

Tenslotte is sociaal contact, het uitvoeren van leuke activiteiten, en het oppakken van hobby’s van belang voor je gezondheid. Je zult er mentaal op vooruit gaan en je zult je beter voelen. Dit kan het uitvoeren van een sport zijn, maar bijvoorbeeld ook gewoon afspreken met vrienden, vriendinnen of familie, het volgen van een cursus, een dagje uit, en allerlei andere leuke activiteiten.