defibrillator

Aarzel niet om een AED te gebruiken

Een hartstilstand komt vaak voor en het is zaak dat mensen dan zo snel mogelijk geholpen worden. Dit kun je doen met behulp van een AED, een Automatische Externe Defibrillator. Deze apparaten vind je tegenwoordig op heel veel locaties zodat er altijd wel eentje in de buurt is mocht dit nodig zijn. Met de slogan AED, daar red je levens mee! wordt dan ook getracht zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het feit dat de eerste minuten het belangrijkst zijn als iemand een hartstilstand heeft.

Een AED is eenvoudig in het gebruik

Lang niet iedereen blijkt een AED te durven gebruiken dus het is zeker zinvol een EHBO of BHV cursus te volgen waarin je leert hoe het apparaat te gebruiken indien nodig. Mensen zijn vaak bang om het zomaar te gebruiken maar feitelijk kun je er niets verkeerds mee doen. Iedere AED is voorzien van twee knoppen: eentje om het apparaat mee aan te zetten en eentje om stroomstoten te geven aan het slachtoffer waarmee het hart op gang gebracht kan worden.

Het apparaat geeft de handelingen zelf aan

Als je het apparaat aanzet wordt je gesproken begeleid en laat het apparaat je weten wat te doen. Als het nodig is meer schokken te geven geeft het apparaat dit aan zodat jij precies weet wat je doet voordat de hulpdiensten arriveren. Omdat het in het geval van een hartstilstand of stoornis in het hartritme uitermate belangrijk is dat je direct ingrijpt mag iedereen een AED bedienen en kan dit ook altijd op de juiste manier gebeuren omdat het apparaat aangeeft wat je dient te doen. Twijfel daarom nooit een AED te gebruiken indien de situatie daarom vraagt. Bel de hulpdiensten maar probeer het slachtoffer zelf alvast te helpen. Dit kan zijn of haar leven redden.

Posts created 8

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven